Mina anteckningar från Mediespråk 2016

  

I år fick jag chansen att för första gången delta i seminariet Mediespråk, som ordnas i Vasa. Det var många föreläsare som gjorde intryck på mig under seminariet, och jag antecknade flitigt.

Jag öppnar i det här blogginlägget upp mina anteckningar till nytta och glädje för dem som inte kom till seminariet.

Förutom de fyra föreläsningar som jag skriver om här fanns det också mycket annat bra på seminariet – till exempel pratade humorgruppen KAJ om grupparbete.

Anna-Karin Lith från MittMedia

annakarin.jpg-large

Anna-Karin Lith talade om dagspressens situation idag, och det var ord och inga visor. Hon sade att man ska våga kannibalisera. Papperstidningen ska man göra för dem som vill ha en papperstidning, hellre än att med våld försöka få in unga läsare.

“Ge dem mer korsord” konstaterade hon, om läsarna vill ha korsord så ge dem det i papperstidningen.

På nätet gäller det att satsa på det nyaste nya. Anna-Karin Lith talade om allt från användardata och algoritmer, till robotjournalistik och poddar. Framförallt ska man satsa på rörlig bild, bara våga pröva på med webbvideon.

 

Frida Boisen: Så lyckas du med sociala medier

  

Frida Boisen steg upp på podiet i seminariets Instagram-vänligaste outfit – en klänning som sprakade av färg. Hon bloggade också om Mediespråk efteråt och twittrade för fullt under seminariet.

Frida Boisens föreläsning väckte blandade känslor hos mig. Sociala medier är ett kraftfullt verktyg – och det kan användas för både goda och onda ändamål. Some kan vara det bästa och det värsta.

Enligt Frida Boisen är de fyra nycklarna till att skapa en viral hit på Facebook ilska, glädje, värme och rädsla. Väcks någon av de här känslorna så flyger folkets fingrar till dela-knappen.

Det var nyttigt att få veta hur sociala medier fungerar. Men, jag började fundera över etiken bakom det. Och hur man kombinerar säljandet i sociala medier med bra journalistik.

Ett public service-bolag som Yle kan inte plötsligt bara klämma ur sig webbvideon med söta djur som får folk att sucka och säga ååh. Yle kan ha en söt panda ibland, men måste också kunna sälja balanserad, viktig journalistik på Facbook. Frågan är hur den nöten ska knäckas. Intressant föreläsning hur som helst!

 

Daniel Poohl, Myten som politiskt vapen

daniel p.jpg-large

Danel Poohl från Expo som är en tidning som utreder ytterhögern talade om hur radikalnationalistiska medier vinner mark.

“Som journalist får man inte vara naiv”, sade Poohl.

Det tycker jag är en viktig tanke att ha i bakhuvudet. Var inte naiv. Tänk efter vem du talar med, varför, lyssna på vad de säger.

Ett exempel på hur det går om journalisten inte lyssnar och tänker efter kan du läsa om här  på nyhetsbloggen.

Journalisten borde kunna se vilken agenda olika politiska inriktningar kör, och inte låta sig svepas med av de politiska berättelserna.

En intressant poäng Poohl förde fram är att ytterhögerns berättelse är så pass ny för många jouralister att de inte känner igen den – medan till exempel vänsterns berättelser är mer bekanta.

Just nu påstår många att journalister skulle mörklägga fakta kring invandring. Poohls budskap var att journalister borde fokusera på att göra nyheter enligt sina egna nyhetskriterier. 

“Det är en dålig utgångspunkt för journalistik att skriva om saker för att visa att man inte mörkar”, sade Poohl.

 

 

Lars Hedman: Kalla mig inte handikappad!

Lars Hedman gick igenom precis vilka ord man ska använda för personer med funktionsnedsättning. Han förklarade först bakgrunden till varför vissa ord går an och andra är sårande och nedsättande.

Och sedan kom ordlistorna fram.

En förkortad version av Lars Hedmans presentation finns på hans blogg.

Jag hade önskat mera av den här sortens anföranden på Mediespråk. Konkret hjälp med vilka ord som ska användas.

För någon utanför branschen kanske det låter knäppt att jag vill veta vilka ord som “ska” användas. Men när jag sitter där och ska snabbt klämma ut en webbtext för Yle så går det väldigt mycket snabbare om jag vet vilka ord jag ska använda.

Det går lätt massor med tid till att bläddra igenom diverse ordlistor. Mediespråks egen ordlista som finns på nätet är en stor hjälp, men allting finns inte där.

Advertisements

3 thoughts on “Mina anteckningar från Mediespråk 2016

  1. Intressant läsning. Det mycket man måste fundera på när man ska försöka kommunicera något.

  2. Varsågoda! Tog lite tid för mig att publicera kommentarerna för jag hade glömt att jag hade förhandsmoderering på den här bloggen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s